Τα Δικαιώματα ενός αλλοδαπού κατά τον αστυνομικό έλεγχο

1. Ποια είναι τα δικαιώματα μου αν με σταματήσει στο δρόμο η αστυνομία για έλεγχο;
Αρχικά έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε από τον αστυνομικό να σας επιδείξει την αστυνομική του ταυτότητα για να βεβαιωθείτε ότι ο έλεγχος γίνετε πράγματι από αστυνομικό όργανο.
Αν είστε γυναίκα μπορείτε να αρνηθείτε το σωματικό έλεγχο αν δεν υπάρχει γυναίκα αστυνομικός η οποία θα διενεργήσει τον έλεγχο αυτό.
Αν το αστυνομικό όργανο σας απευθύνετε με αγένεια ή σας φέρεται βίαια, έχετε το δικαίωμα να του κάνετε αναφορά, σε αυτή την περίπτωση θα ήταν καλό να παρατηρήσετε τον ειδικό αριθμό που φέρνουν όλοι η αστυνομικοί στη στολή τους.

2. Έχει δικαίωμα ο αστυνομικός να μου ζητήσει να του επιδείξω τα νομιμοποιητικά μου έγγραφα;
Ναι, ο αστυνομικός έχει το δικαίωμα ζητήσει το διαβατήριο και τον νομιμοποιητικό τίτλο (άδεια διαμονής, δελτίο αιτούντος ασύλου κτλ.) προκειμένου να ταυτοποιήσει τα στοιχεία σας και να ελέγξει τη νομιμότητα της διαμονής σας στο ελληνικό έδαφος.
Σε περίπτωση που μας σταματήσουν την ώρα της οδήγησης εκτός από το διαβατήριο και τον τίτλο νόμιμης διαμονής θα μας ζητηθεί το δίπλωμα οδήγησης , η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και την ασφάλεια που καλύπτει το συγκεκριμένο όχημα.
3. Τι γίνεται αν με σταματήσουν ενώ στερούμε τα νομιμοποιητικά έγγραφα ( είμαι παράνομος);
Ακόμα και αν είστε νόμιμα διαμένων στο ελληνικό έδαφος το αστυνομικό όργανο έχει το δικαίωμα να σας μεταφέρει στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να γίνει έρευνα για το πρόσωπό σας. (πχ: εντάλματα σύλληψης, εκκρεμής ποινικές αποφάσεις κτλ.)
Αν όμως το αστυνομικό όργανο διαπιστώσει ότι στερείστε νομιμοποιητικών εγγράφων και διαμένετε παράνομα στο ελληνικό έδαφος τότε είναι υποχρεωμένος να σας μεταφέρει στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα προκειμένου το τμήμα με τη σειρά του να ενημερώσει το αρμόδιο τμήμα αλλοδαπών για τις δικές τους ενέργειες περί κράτησης και απέλασης.
4. Τι μπορώ να κάνω αν με έχουν συλλάβει και είμαι στο αστυνομικό τμήμα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα;
Όλα τα αστυνομικά τμήματα μετά την σύλληψη ενός αλλοδαπού, ενημερώνουν το αρμόδιο τμήμα αλλοδαπών και από εκείνη τη στιγμή για οποιαδήποτε θέμα αφορά την κράτηση ή την απέλαση σας υπάγεστε στις αρμοδιότητες του τμήματος αλλοδαπών.
Από το αστυνομικό τμήμα κράτησης Έχετε το δικαίωμα να επικοινωνήσετε είτε με το δικηγόρο σας είτε με τους οικείους σας.
Έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε αίτηση για πολιτικό άσυλο ή να κάνετε αντίρρησης κατά προσωποκράτησης εντός 48 ώρου.
Αν εκδοθεί η απέλαση σας έχετε το δικαίωμα να προσφύγετε κατά τις απέλασης στα δικαστήρια.
Και τέλος αν οι αντιρρήσεις κατά προσωποκράτησης απορριφθούν έχετε το δικαίωμα να απευθυνθείτε με το ίδιο αίτημα στα δικαστήρια.
5. Οι αντίρρησης μου έγιναν δεκτές. Τι μπορώ να κάνω για να μην φύγω, αλλά και να αποφύγω μελλοντική σύλληψη;
Όταν γίνονται δεκτές οι αντιρρήσεις από την αστυνομία ή από δικαστήριο αφήνεστε ελεύθερος με την προϋπόθεση ότι θα αποχωρήσετε οικειοθελώς εντός προθεσμίας 30 ημέρων από την Ελλάδα.
Αν δεν αναχωρήσετε εντός προθεσμίας που σας δίνετε παραμένετε παράνομα στη χώρα, έχοντας την απέλαση που δεν εκτελέστηκε, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση δεύτερης σύλληψης θα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν εκ νέου δεκτές οι αντιρρήσεις είτε στο αλλοδαπών είτε στο δικαστήριο.
Ένας τρόπος να προστατευτείτε προσωρινά από ενδεχόμενη μελλοντική απέλαση είναι να προσφύγετε στα δικαστήρια κατά τις ήδη υπάρχουσας απέλασης έτσι ώστε μέχρι να ολοκληρωθούν τα δικαστήρια να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί η απέλασή σας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας από δευτέρα ως παρασκευή 09:00 με 19:00 στο τηλέφωνο☎ 2103008939 ή να μας στείλετε προσωπικό μήνυμα ? inbox ή e-mail στο info@nnblaw.gr